Zwarte markt Utrecht Vleuten

 

Vleuten ligt vlak bij Utrecht en is een wat kleiner plaatsje. Dit was vroeger de vestigingsplaats van de huidige zwarte markt van Utrecht. Na ruim dertig jaar heeft de markt haar deuren gesloten. Zondag 19 augustus 2012 was de laatste keer, en zaterdag 25 augustus 2012 gingen die eerdergenoemde deuren weer open – maar dan in Utrecht, waar we het zo goed kennen.

Het begin
De zwarte markt van Utrecht is niet altijd die van Utrecht geweest. In 1981 was het nog de zwarte markt van Vleuten, wat er weliswaar vlakbij ligt maar toch een heel andere plaats is. De markt opende toen in het gebouw van een bloemenveiling. Toen besloeg het nog maar twee zaaltjes. Dit bleek niet genoeg en na dertig jaar besloot het bestuur van de zwarte markt om een grotere locatie te zoeken. Dit is dus Papendorp in Utrecht geworden. Nu is de markt vele malen groter: 1250 parkeerplaatsen, een eigen bushalte en duizenden bezoekers per dag. Elk weekend is weer een feest! Omdat de kraampjes niet allemaal een vaste bezetting hebben, is het aanbod elke week anders en daarom elke week, elke dag zelfs, weer leuk.

Waarom naar Utrecht?
De zwarte markt van Utrecht is meer dan een markt alleen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook wel eens verkiezingen (“De beste Standwerker!” was de meest recente) en fotoacties (waarbij u met een kroon op de foto mag, bijvoorbeeld). Elke zaterdag worden er meerdere bingo's gehouden en er is altijd wat te eten, voor iedere smaak is er een kraam. Met de gewijzigde openingstijden is de markt nu nóg langer open en kunt u dus nog langer genieten van alle gezelligheid die een markt met zich meebrengt. Of u kunt wat langer in uw bed blijven liggen en toch evenveel tijd op de markt doorbrengen. Toegang kost maar drie euro, en kinderen van twaalf jaar of jonger mogen gratis mee. Ook de trouwe viervoeter mag mee naar binnen. Zo lang honden aangelijnd zijn en buiten hun behoeftes doen, zijn ze hartstikke welkom.